Asiantuntijat

Emma Hannula, Pääkonsultti

Emma on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, jonka erityisosaamisaloja ovat kestävä kehitys, ilmastopäästöjen vähentäminen kaupungeissa, ilmastonmuutokseen sopeutuminen kaupungeissa ja katastrofikestävyys. Emma on työskennellyt suurimman osan ammattiurastaan Yhdistyneiden Kansakuntien palveluksessa YK:n ympäristöohjelmassa (UNEP) ja YK:n Asumisyhdyskuntaohjelmassa (UN-Habitat) sekä Ympäristöministeriön Kansainväliset ja EU-asiat yksikössä.

Emma työskenteli ympäristöministeriössä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2019 ja toimi Euroopan komission WPIEI/Global -ympäristötyöryhmän puheenjohtajaryhmässä sekä kansainvälisen ympäristöhallinnon tehtävissä. WPIEI/Global -ympäristötyöryhmä valmistelee EU:n kannat ympäristöasioihin ja ilmastonmuutokseen liittyen kansainvälisiä neuvotteluja varten. Emma osallistui EU:n kantojen valmisteluun ja analysoi myös muun muassa UNEP:n työohjelman ja budjetin ja vastaavien päätöslauselmien yhteyttä ja esitti löydökset WPIEI/Global -ympäristötyöryhmälle.

Emma oli yksi ohjelmakoordinaattoreista Kestävät rakennukset ja rakentaminen -ohjelmassa  (Sustainable Buildings and Construction SBC Programme, jota Suomen ympäristöministeriö vetää yhdessä  YK:n ympäristöohjelma UNEP:n ja Australian Royal Melbourne Institute of Technology -yliopiston kanssa. Emma toimi Affordable and Resilient Built Environment (ARBE) -ryhmän vetäjänä koordinoiden 18 eri maissa sijaitsevan partneriorganisaation yhteistyötä.

YK:n Ympäristöohjelmassa Emma työskenteli Ilmastoteknologiakeskuksessa (UNFCCC:n alainen Climate Techology Center and Network CTCN). Emman työtehtävinä olivat aluksi verkostoitumiseen ja koulutukseen liittyvät tehtävät, ja myöhemmin Emma toimi Aasian ja Tyynenmeren alueen ilmastonmuutokseen sopeutumisen koordinaattorina. Emma koordinoi ja suunnitteli teknisen avun hankkeita maiden pyyntöjen pohjalta sekä Vihreän ilmastorahaston hankkeita, ja koordinoi koulutuksia vähiten kehittyneille maille. Emma valmisti CTCN:n verkoston aktivoimisstrategian ja koordinoi teknisen avun hankkeita Sri Lankassa, Bangladeshissa, Solomon saarilla, Thaimaassa, Nepalissa, Myanmarissa, Kiribatissa, Marshallin saarilla, Palaussa, Timor Lestessä, Bhutanissa, Laoksessa ja Antigua Barbudassa.

Habitat III -sihteeristössä Emma kirjoitti muun muassa UN-Habitatin toiminnanjohtajan Habitat III -konferenssin aloitus- ja lopetuspuheet (puheet viimeisteltiin UN-Habitatissa) ja täysistuntojen ja korkean tason pyöreiden pöytien taustadokumentteja.

UN-Habitatin Sri Lankan 30 000 talon jälleenrakennusohjelmassa Emma työskenteli projektinhallinnan parissa ja teki parannuksia talojen, kyläkoulujen ja kylätalojen tyyppisuunnitelmiin alentaen hintaa ja ympäristövaikutuksia ja parantaen toimivuutta. Emma järjesti myös osallistavan suunnittelun työpajoja ja koulutuksia paikallisille työntekijöille.

UN-Habitatin pääkonttorissa Nairobissa Emma työskenteli Housing-osaston kestävän asumisen portfoliokoordinaattorina. Emma muun muassa kehitti Global Network for Sustainable Housing (GNSH) -verkoston strategian ja rakenteen, kirjoitti kirjat “Going Green: A Handbook of Sustainable Housing Practices in Developing Countries” ja “Sustainable Housing Reconstruction in the Eastern Democratic Republic of Congo” ja suunnitteli ja toteutti kestävään asumiseen liittyviä pilottihankkeita Mauritiuksella ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Ennen Housing-oastolle siirtymistä Emma työskenteli Disaster and post-conflict -osastolla naisten aseman parantamisen parissa konfliktin jälkeisissä kaupunkisuunnitteluprosesseissa ja kirjoitti “Women in Post-Conflict settlement planning” kirjan.

Esa Paaso, Neuvonantaja

Esa on koulutukseltaan arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija ja Finngroup Consultants -firman perustaja. Esa on työskennellyt erityisesti asumiseen, terveudenhuoltoon ja koulutukseen liittyvien projektien parissa sekä Suomessa että kansainvälisten organisaatioiden palveluksessa. Asiakkaina ovat olleet esimerkiksi Aasian kehityspankki, Maailmanpankki, Afrikan kehityspankki, Suomen kehitysyhteistyöelin Finnida (KYO), Ruotsin kehitysyhteistyöelin Sida, Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO ja Euroopan Unioni. Esa on työskennellyt Afghanistanissa, Armeniassa, Bangladeshissa, Beninissä, Bosnia-Herzegovinassa, Keski-Afrikan tasavallassa, Komoreilla, Egyptissä, Eestissä, Etiopissa, Suomessa, Gabonissa, Gambiassa, Saksassa, Päiväntasaajan Guineassa, Indonesiassa, Irlannissa, Norsunluurannikolla, Keniassa, Lesothossa, Malawissa, Mauritaniassa, Mozambiqissa, Nicaraguassa, Perussa, Venäjällä, Ruandassa, Senegalissa, Seychelleilla, Somaliassa, Neuvostoliitossa, Sri Lankassa, Ruotsissa, Tansaniassa, Tunisiassa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa, Burkina Fasossa, and Sambiassa.

Esalla on pitkä kokemus arkkitehdin työstä Suomessa ja hän on suunnitellut lukuisia rakennuksia, kuten kouluja, teollisuusrakennuksia ja asuntoja. Esa on työskennellyt pitkään kansainvälisten projektien parissa useimmiten konfliktien tai luonnonkatastrofien, kuten maanjäristysten ja hurrikaanien jälkeisissä tilanteissa.

Esalla on pitkä kokemus maanjäristysalueilla työskentelystä, joka alkoi jo 70-lvulla, jolloin Esa työskenteli kolme vuotta Etiopiassa Yleisten töiden ministeriössä (Ministry of Public Works). Etiopiassa Esa työskenteli julkisten rakennusten, kuten koulujen ja terveydenhoitotilojen rakentamisen arviointi-, kehitys- ja suunnittelutehtävien parissa etiopialaisten partnereiden kanssa. Myöhemmin Esa työskenteli monissa maanjäristyksille alttiissa maissa, kuten vuonna 1993 ryhmänvetäjänä Egyptissä Afrikan kehityspankin rahoittamassa koulujen jälleenrakennusohjelmassa maanjäristyksen jälkeen, joka tuhosi tai vahingoitti 1256 koulua.

Vuosina 2005-2009 Esa työskenteli Indonesiassa konsulttien ryhmänvetäjänä Aasian kehityspankin ETESP-jälleenrakennusohjelmassa, joka oli 72 miljoonan yhdysvaltain dollarin arvoinen ohjelma, ja joka toteutettiin vuoden 2004 Intianvaltameren maanjäristyksen ja tsunamin ja niitä vuonna 2005 seuranneen Niasin maanjäristyksen jälkeen.

Vuosina 2011-2012 Esa työskenteli Indonesian Padangissa kansainvälisenä konsulttina 102 terveysklinikan jälleenrakennusprojektissa vuoden 2007 maanjäristyksen jälkeen.

Vuosina 2010-2011 Esa työskenteli Ruotsin kehitysyhteistyöelimen Sidan neuvonantajakonsulttina kahden kauppakoulun rakennusprojektissa Kosovon Mitrovian maanjäristyksille alttiilla alueella.

Vuonna 2016 Esa työskenteli Armeniassa Aasian kehityspankin rahoittamassa projektissa, jossa uudistettiin Armenian koulusektoria ja koulurakennuksia ja parannettiin niiden maanjäristyskestävyyttä.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close